Обмислят съдебни действия срещу либериеца „изнесъл” ебола в САЩ
Обмислят съдебни действия срещу либериеца „изнесъл” ебола в САЩ / снимка: БГНЕС, архив

Президентът на Либерия Елън Джонсън-Сърлийф каза, че е страшно разгневена от това, че неин сънародник е пътувал до Тексас, след като е бил заразен с вируса на ебола, предаде ДПА. Държавният глава заяви в интервю за канадската телевизия Си Би си, че смята да се консултира с адвокати какво да се предприеме срещу либериеца, когато той се върне от САЩ.

Либериецът Томас Ерик Дънкан пристигнал в Далас на 20 септември от родината си, за да посети роднини и не е показвал никакви симптоми на зараза. На 24 септември обаче се почувствал зле. На 25 септември отишъл в Бърза помощ на презвитерианската болница в Далас, но оттам бил изписан на следващия ден и пратен у дома си. Едва на 30 септември той бил диагностициран със закъснение с ебола.

Вчера американските здравни власти казаха, че той е имал контакти с над 80 души, преди да бъде установено, че е болен и тези хора сега са под наблюдение. Близките на Дънкан в Далас пък са под карантина в домовете си.

Частна компания ще обеззарази апартамента в града, където мъжът е пребивавал след пристигането си, предаде Ройтерс. Процедурата ще продължи три часа. Либерия днес въведе и ограничения за журналистите, отразяващи разпространението на заразата от ебола в страната, предаде още Ройтерс.

Журналистите ще имат нужда от специално разрешение, за да отразяват кризата, според новите правила на властите. Стъпката беше обявена, след като американски оператор, работещ за телевизия Ен Би Си нюз в Либерия, стана първият чужд журналист, който се зарази с ебола.

Източник: БТА