Лидерът на ДНР Александър Захарченко
Лидерът на ДНР Александър Захарченко / БГНЕС
Сепаратисти от Източна Украйна обявиха създаването на нова държава, наречена Малорусия, която включва не само районите под техен контрол, но и останалата част от Украйна, с изключение на Крим, предаде Асошиейтед прес.

Малорусия (на руски Малороссия, Малая Русь, Малая Россия) е историческа област в Източна Европа, главно на територията на днешна Украйна, чиито граници са варирали през вековете. Най-известна е като Малоруска губерния в състава на бившата Руска империя.

Терминът "Малорусия" напомня на "Новорусия", използван от Кремъл през първите месеци на конфликта в Украйна за регионите с рускоезично население в Източна и Южна Украйна, отбелязва Франс прес.
Изненадващото изявление, направено в бунтовническия бастион Донецк, хвърля допълнително съмнение върху постигнатото през 2015 г. споразумение за прекратяване на огъня, което се очакваше да спре боевете в промишления център на Украйна и да го върне под контрола на Киев, като му даде широка автономия, отбелязва АП.

Сепаратистката Донецка информационна агенция цитира лидера на Донецката народна република (ДНР) Александър Захарченко, че бунтовниците в Донецк и Луганск и представители на други украински региони ще създадат държава, наречена Малорусия. Захарченко добави, че те разработват конституция, която по-късно ще бъде подложена на референдум.

"Вярваме, че украинската държава не може да бъде възстановена такава, както беше", заяви лидерът на ДНР, цитиран от ТАСС. "Ние, представители на регионите на бивша Украйна, с изключение на Крим, обявяваме създаването на нова държава, която е наследник на Украйна", обяви той.

Лидерът на ДНР Александър Захарченко
БГНЕС

Проектът за създаване на държава Малорусия не е бил обсъждан с представители на Самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР), подчерта пресслужбата на ръководителя на администрацията на ЛНР Игор Плотницки, цитирана от ТАСС.

Изявлението на Захарченко, че идеята е била одобрена и от представители на ЛНР и други украински райони, бе опровергано и от председателя на Народния съвет на ЛНР Владимир Дегтяренко, който заяви, че този сепаратистки район не е изпращал свои официални представители в Донецк за участие в подобни обсъждания.
В отговор на новината украинският президент Петро Порошенко обеща да възстанови суверенитета на Украйна над районите, контролирани в момента от бунтовниците, предаде ДПА. "Проектът "Новорусия" е погребан", каза той, цитиран от своята канцелария.

Обявеният проект за създаване на Малорусия няма отношение към реалната политика, заяви директорът на руския Център за политическа конюнктура Алексей Чеснаков, цитиран от ТАСС.

Чеснаков се аргументира, че "проектът за създаване на Малорусия е създаден от писатели и блогъри, близки до ръководството на ДНР". "Мнозина в самото ръководство на ДНР го смятат за несериозен, затова този проект е по-скоро литературен, отколкото политически", добави той.

Чеснаков подчерта, че ръководството на ЛНР също приема идеята за несъгласувана и несвоевременна. "Вдигна се голям шум, но след месец за Малорусия ще забравят всички, включително авторите на идеята", прогнозира експертът.

Изненадващото решение на сепаратистите "може да доведе до блокиране на преговорния процес", предупреди Евхен Марчук, представител на Киев в мирните преговори с бунтовниците.

НАТО и Русия запазват разногласията си за Украйна

Над 10 000 души загинаха в конфликта, след като проруските сепаратисти сепаратисти поеха контрола над части от Източна Украйна през април 2014 г., след анексирането на украинския полуостров Крим от Русия. Първоначално бунтовниците искаха да се присъединят към Русия, но Кремъл не анексира района и не обяви публично военната си подкрепа за тях.

През 2015 г. в белоруската столица Минск Франция, Германия, Украйна и Русия постигнаха споразумение за "пътна карта" за прекратяване на конфликта между сепаратистите и правителствените сили. Предвидено е бунтовниците да предадат контрола над завладените територии на Киев, а централната власт ще разреши произвеждането на местни избори и ще даде широка автономия на региона. Споразумението помогна за намаляване на интензивността на боевете, но нито един от политическите му компоненти не бе изпълнен.
БТА