Обама се моли за преследваните християни в земите, окупирани от ИД
Обама се моли за преследваните християни в земите, окупирани от ИД / снимка: БГНЕС, архив

Президентът на САЩ Барак Обама заяви вчера, че той и съпругата му Мишел се молят за преследваните християни, докато светът се готви да посрещне Рождество Христово, предаде Ройтерс.

Окупирането от Ислямска държава на накои територии в Сирия и Ирак означава, че християните там няма да могат да празнуват, посочи Обама.

Обама: Ще унищожим Ислямска държава

"В някои земи в Близкия изток, където църковните камбани от векове са звънели на Коледа, тази година те ще трябва да замълчат. Това мълчание е трагично свидетелство за бруталните жестокости, извършени срещу тези общности от ИД", заяви Обама в посланието си, разпространено от Белия дом на Хаваите, където семейство Обама се готви да посрещне Рождество.

Президентът е критикуван от републиканците в Конгреса и в рамките на кандидат-президентската кампания за снизходителното отношение към имигрантите, бягащи от ИД, мнозинството от които са мюсюлмани. Републиканският президентски кандидат сенатор Тед Круз предложи само бежанци християни да бъдат допускани в САЩ, като се аргументира, че те не застрашават националната сигурност така, както мюсюлманите.

US журналист: Разузнаването на САЩ тайно помага на Асад срещу ИД

Президентът заяви, че двамата със съпругата му съзнават, че много от нашите събратя християни не се радват на същото право да празнуват открито и че в сърцето и ума си са близо до онези, които са били прогонени от древната им родина с невъобразимо насилие и преследване.

Обама цитира и думите на коледен химн: "Злото ще бъде сразено, доброто ще надвие, с мир на земята, благоволение между хората" ("The Wrong shall fail, The Right prevail, With peace on earth, good-will to men").

Източник: БТА