Обама пристигна в Копенхаген
Обама пристигна в Копенхаген / снимка: Reuters

Американският президент Барак Обама пристигна в Копенхаген, предаде Асошиейтед прес.
   
През краткия си престой в датската столица, който ще продължи по-малко от пет часа, Обама ще лобира в подкрепа на кандидатурата на Чикаго за домакин на Летните олимпийски игри през 2016 г. Международният олимпийски комитет (МОК) ще реши днес на сесията си в Копенхаген на кой град да даде Олимпиадата.
   
Чикаго, където е родена съпругата на Барак Обама Мишел и където двамата живяха преди той да бъде избран за президент на САЩ, води борба за домакинството с Рио де Жанейро, Мадрид и Токио. Четирите града лобират пред МОК от повече от година, но се смята, че много членове на комитета все още не са решили как да гласуват днес.
   
Някои от тях загатнаха, че ще вземат решението си след финалните представяния на кандидатите.
   
Барак Обама е първият американски президент, който ще говори пред членовете на МОК преди избор на град домакин, и присъствието му може да донесе на Чикаго още няколко гласа, отбелязва ДПА, цитирана от БТА. Преди време Тони Блеър и Владимир Путин изиграха съществена роля, когато се решаваше къде да се състоят Летните олимпийски игри през 2012 г., които ще са в Лондон, и Зимната олимпиада през 2014 г., която ще се състои в Сочи.
   
Повечето наблюдатели обаче смятат, че Рио де Жанейро има големи шансове, защото досега в Южна Америка не са се провеждали олимпиади и членовете на МОК може да решат да попълнят това "бяло петно" на картата на игрите.
   
Мишел Обама пристигна в Копенхаген още в сряда. Тя провежда оттогава срещи с членове на МОК, в опит да ги убеди да подкрепят Чикаго.
   
Освен че ще лобира пред Международния олимпийски комитет, американският президент ще бъде приет в Копенхаген от датската кралица Маргрете Втора и ще разговаря с премиера Ларс Льоке Расмусен.