Обама пратил секретно послание до иранските лидери
Обама пратил секретно послание до иранските лидери / Guliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама е изпратил секретно послание до иранските власти няколко дни преди подновяването на преговорите във Виена за иранската ядрена програма, съобщи депутатът от Меджлиса Мехрдад Базерпаш, цитиран от ТАСС.

Съобщенията, че американският президент е изпратил писмо до иранското ръководство, "не са точни", заяви висш служител от неговата администрация, цитиран от Ройтерс. "Ние сме предоставили трудната работа на ядрените преговори на нашия екип на място във Виена", каза въпросният източник във Вашингтон.

По-рано днес иранският всекидневник "Хамшахри" съобщи, че "посланието е било предадено на иранската страна чрез ръководителя на една съседна на Иран страна, който неотдавна е посетил Техеран". Вероятно това е бил иракският премиер Хайдер ал Абади, който посети Иран на 17 юни, а преди това взе участие и в срещата на върха на Г-7 в Германия, където се срещна с Обама, отбелязва ТАСС.

Вестникът припомня по този повод, че информацията за посланието на американския президент се е появила няколко дни след срещата на лидера на Ислямската република аятолах Хаменей с представители на ръководството на страната на 23 юни. На нея той "хвърли светлина върху историята на преговорите с американците".

"Един от уважаваните хора в региона пристигна в Иран и се срещна с мене. Той каза, че му е позвънил американският президент и го помолил да помогне. Президентът на САЩ казал, че иска да уреди проблема с иранската ядрена програма и че те (американците) са готови да се съгласят на отмяна на санкциите", казал Хаменей, цитиран от "Хамшахри".

Според агенция Мехр пък Обама наблегнал в посланието си на два основни пункта. "Обама поел ангажимент да признае Иран за ядрена държава и декларирал, че санкциите ще бъдат отменени до шест месеца", отбелязва агенцията. Хаменей съобщил на посредника, че "не вярва на американците и на техните декларации".

Източник: БТА