Обама е разтревожен за осъдените в Северна Корея US журналистки
Обама е разтревожен за осъдените в Северна Корея US журналистки / снимка: БГНЕС

Американският президент е "дълбоко разтревожен" за двете американски журналистки, осъдени на 12 години затвор с принудителен труд в Северна Корея, съобщи Ройтерс. Работим чрез всички възможни канали за освобождаването на журналистките, заяви говорителят на Белия дом Бил Бъртън.
   
По-рано днес Северна Корея обяви, че е осъдила на 12 години затвор с принудителен труд двете американски журналистки, арестувани през март по обвинение в нелегално влизане в страната.
   
"Съдебният процес потвърди сериозното престъпление, което те извършиха спрямо корейския народ, пресичайки нелегално границата", се казва в съобщение на официалната севернокорейска агенция КЦТА. 
    
Журналистките Лора Лин и Юна Ли от калифорнийската кабелна телевизия "Кърънт", която е собственост на бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор, бяха арестувани на 17 март от севернокорейски граничари, докато снимали документален филм за бегълци от КНДР в Китай. Не е ясно дали те неволно са пресекли китайско-севернокорейската граница, или са били отвлечени от севернокорейски граничари, влезли на китайска територия. Според версията на Пхенян журналистките преминали от китайския бряг на граничната река Туманган на отсрещния бряг, където били задържани от севернокорейските граничари.