Обама: Бин Ладен не бе мъченик. Кадафи рано или късно ще се раздели с властта
Обама: Бин Ладен не бе мъченик. Кадафи рано или късно ще се раздели с властта / Reuters

Убитият лидер на Ал Кайда Осама бин Ладен не бе мъченик, а либийският лидер Муамар Кадафи рано или късно ще се раздели с властта, заяви президентът Барак Обама в реч, посветена на политиката на САЩ в Близкия Изток и Северна Африка и цитирана от Ройтерс.

По адрес на сирийския президент Обама каза, че Башар ал Асад трябва да започне сериозен диалог за демократични промени или ще изпадне в изолация и ще трябва да се оттегли. Барак Обама посочи, че президентът на Йемен Али Абдула Салех трябва да спази ангажимента си да предаде властта.

Хиляди хора щяха да бъдат убити в Либия, ако САЩ и коалиционните им партньори не бяха предприели действия срещу режима на Кадафи за закрила на цивилното население, каза Обама. Той припомни, че двама лидери в Северна Африка - на Тунис и Египет - вече подадоха оставка и че може други да ги последват. Обама обяви, че САЩ започват нова програма за икономическа помощ за Тунис и Египет. Една от целите е да съдействат на новите правителства да си възстановят загубите поради корупция.

По думите на президента приоритет на САЩ в политиката към Близкия Изток и Северна Африка е да се извършат реформи и да се противодейства на насилието и гоненията срещу демонстранти. "Изправяме се пред историческа възможност. Имаме шанса да покажем, че Америка цени достойнството на уличния търговец в Тунис повече от грубата власт на диктатора", заяви Барак Обама в речта пред американски и чуждестранни дипломати в Държавния департамент във Вашингтон.

Президентът на САЩ подчерта, че на Ал Каида бе нанесен тежък удар с убийството на нейния лидер. "Осама бин Ладен не беше мъченик, той беше масов убиец... Бин Ладен и неговата визия за убийства спечелиха много последователи, но даже и преди неговата смърт Ал Кайда губеше борбата за надмощие", каза Барак Обама, цитиран от Ройтерс.

Обама Бин Ладен не бе мъченик Кадафи рано или късно ще се раздели с властта
netinfo

Президентът заяви, че САЩ подкрепят искането на палестинците бъдещата им държава да бъда в границите отпреди 1967 - думи, което може би ще разгневят Израел, допълва Асошиейтед прес. Агенцията изтъква, че утре във Вашингтон пристига израелският премиер Бенямин Нетаняху, който по правило реагира остро, когато се споменава за границите отпреди войната през 1967 г. До днес официалната позиция на Вашингтон по този въпрос бе, че палестинското искане за държава в тези граници при размяна на територии трябва да бъде съобразено след преговори с израелското настояване за сигурност на Израел, припомня АП.

Барак Обама призова израелците и палестинците да продължат мирния процес, но призна, че преговорите ще бъдат затруднени от предстоящото участие в палестинското правителство на радикалната групировка Хамас, която отказва да признае правото на Израел да съществува.