Няма телефонна връзка с посолство ни в Кайро, расте напрежението в Египет
Няма телефонна връзка с посолство ни в Кайро, расте напрежението в Египет / Reuters

Най-големите антиправителствени протести от 1977 г. насам, белязани от ожесточени сблъсъци между демонстранти и полиция, обхванаха Египет, предаде ДПА.

По последни данни при демонстрациите срещу режима на президента Мубарак са били убити 13 човека, а 870 са ранени. 420 от ранените демонстранти са настанени в болница. Има хора с огнестрелни рани. Има и пострадали полицаи, като за момента техният брой не е известен.

Първоначално бе съобщено, че президентът Мубарак е обявил полицейски час във всички градове в страната, но по-късно Египетската официална информационна агенция МЕНА обяви, че съобщението е невярно. Според държавната телевизия мярката е наложена в Кайро, Александрия и Суец.

Колона от бронирани военни машини премина през Кайро в опит да наложи спазването на комендантския час, докато хиляди демонстранти останаха по улиците и площадите, за да протестират.

Демонстранти се опитаха да си пробият път до парламента в Кайро, но полицията за борба с безредици ги отблъсна, предаде Ройтерс. Репортер на агенцията съобщи, че
хиляди демонстранти на централния площад Тахрир, намиращи се на около 15 минути път от сградата, няколкократно се устремявали напред, но полицията ги връщала обратно с помощта на гумени куршуми и сълзотворен газ. Площадът бил осеян с парчета строшено стъкло, а над него се носел гъст дим от сълзотворния газ.

По-рано през деня пожар, възникнал след безредиците в офиса на управляващата партия в района на централния площад „Тахрир" в Кайро, е обхванал и сграда, долепена до Националния музей на Египет.

Няколко хиляди антиправителствени демонстранти направиха "жив щит" около музея, за да го защитят от пламналия пожар и от появилите се в града мародери, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на катарската сателитна телевизия Ал Джазира. Световноизвестният музей, където се съхраняват десетки хиляди уникални антични артефакти, е разположен между два площада в центъра на египетската столица, които станаха през последните дни арена на ожесточени сблъсъци.

Междувременно египетската национална авиокомпания "Иджипт еър" обяви, че отменя всички полети от столицата през следващите 12 часа. Полетите на превозвача от чужбина ще бъдат приети, но заминаващите самолети ще трябва да изчакат обстановката да се нормализира. Анонимен представител на летището в Кайро съобщи, че редица чуждестранни авиокомпании са отменили полетите си до столицата на Египет.

Редица страни, сред които САЩ, Русия, Великобритания и Франция, посъветваха своите граждани да не предприемат пътува до Египет, докато обстановката не се успокои.

Няма телефонна връзка с посолство ни в Кайро расте напрежението в Египет
netinfo

Десетки хиляди египтяни излязоха по улиците на Кайро, Александрия и други големи градове в "Деня на гнева", настоявайки за повече свобода, по-добри условия на живот и край на 30-годишния режим на президента Хосни Мубарак.

"Промяна на режима" и "незаконен" бяха сред най-често скандираните лозунги, насочени срещу президента.

Един демонстрант бе убит и няколко други бяха тежко ранени в квартал на Кайро, когато тълпата се опитала да отнеме оръжия от силите за сигурност, заявиха очевидци пред ДПА.

Друг протестиращ е бил убит в центъра на столицата, според катарската сателитна телевизия Ал Джазира.

Трета жертва бе дадена в град Суец, който буквално бе превзет от демонстрантите, а силите за сигурност се изтеглиха от центъра на пристанищния град източно от Кайро. Според очевидец, цитиран от Ройтерс, египтяни носели тялото на убит демонстрант, а един от тях извикал: "Убиха брат ми!"

Полицията за борба с безредици използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне тълпите. Протестиращите отговориха, като замерваха полицаите с камъни и подпалиха няколко полицейски участъци, съобщава ДПА. Тежък дим от подпалени автомобилни гуми се издига над Кайро. Според американската телевизия Си Ен Ен по улиците на столицата са заели позиции военни части.

Сред протестиращите бе завърналият се в страната опозиционен лидер и бивш генерален директор на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел Барадеи. Сутринта той се включи в мирно шествие, последвало петъчната молитва. Полицията посрещна шествието със струи от водни оръдия, а полицаи удряха с палки някои от привържениците на Барадеи, които го обградиха, за да го защитят.

По-късно представители на египетските сили за сигурност съобщиха пред Асошиейтед прес, че бившият шеф на МААЕ е поставен под домашен арест. Къщата му в предградие на Кайро е обградена от полиция.

В няколко градове протестиращите подпалиха сградите на местните комитети на управляващата Националнодемократическа партия. Ръководството й обвини правителството, че се е провалило в провеждането на нейната политика, което породи спекулации, че Мубарак ще прибегне до смени в кабинета, за да успокои напрежението.

Няма телефонна връзка с посолство ни в Кайро расте напрежението в Египет
netinfo

В Александрия е била подпалена сградата на кметството.

Масови демонстрации са обхванали и древния град Луксор, където има много чуждестранни туристи, съобщи ИТАР-ТАСС.

По повод ескалиралата ситуацията в Египет външното ни министерство изпрати съобщение до медиите, в което предупреждава, че по време на антиправителствени демонстрации по улиците на Кайро, Суец, Александрия, Асуан и градовете по делтата на река Нил - Мансура и Шаркия има ранени и убити граждани.

По последна информация са прекъснати връзките на мобилните оператори, няма достъп до интернет, а комуникациите с наземните телефони са силно затруднени.

От външно министерство съветват гражданите да избягват централните части и местата, където има демонстрации, а също и да се съобразяват с въведените от властите ограничения.

Телефонните връзки на нашето посолство в Кайро също са прекъснати.

Американският президент Барак Обама е свикал своя екип по националната сигурност във връзка с разрастващите се протести в Египет, съобщи Асошиейтед прес. Заседанието на екипа е продължило 40 минути и е заело мястото на ежедневния брифинг за националната сигурност. В него са участвали вицепрезидентът Джо Байдън и съветникът на Обама по въпросите на националната сигурност Том Донилън. За по-късно през деня са насрочени допълнителни срещи. Междувременно говорителят на Белия дом Робърт Гибс призова египетските власти да зачитат правата на протестиращите и да възстановят достъпа до интернет, който беше спрян като част от усилията на властта да потуши демонстрациите. 

Няма телефонна връзка с посолство ни в Кайро расте напрежението в Египет
netinfo