Ново земетресение със сила 5,2 разлюля Италия
Ново земетресение със сила 5,2 разлюля Италия / снимка: БГНЕС

Нов силен вторичен трус разтърси централната италианска област Абруцо през нощта. Трусът е бил с магнитуд от 5,2 и отново е бил усетен дори в столицата Рим. Той е бил регистриран в 2,53 часа местно време, близо два часа, след като вторичен трус с магнитуд от 4,3 разтърси района между градовете Л'Акуила и Пицоли. Няма данни за нови жертви и разрушения от този вторичен трус.

 

По последни данни, оповестени от италианския премиер Силвио Берлускони в сряда вечерта, жертвите на катастрофалното земетресение в италианската област Абруцо и на последвалите го вторични трусове са 275. От тях най-малко 17 са деца. От ранените 1179 жители на областта, 100 са в критично състояние. До момента за изчезнали се водят 11 души.

 

28 000 души са останали без покрив и се намират в палаткови лагера в областта, както и в хотели по адриатическото крайбрежие. Спасителните операции ще продължат до неделя. Първоначално се предвиждаше те да приключат днес. Във вторник вечерта обаче изпод руините на 4-етажна сграда в град Акуила беше извадена жива 21-годишната Елеонора. Тя беше прекарала под развалините 42 часа. Това чудо накара спасителите  и властите на област Абруцо да продължат издирвателните операции до края на великденските празници, които за католиците продължават до неделя.

 

Италианското правителство обяви 10 април, на който тази година католиците честват Разпети петък, за ден на национален траур в цяла Италия в памет на жертвите от катастрофалното земетресение в италианската област Абруцо.