Ново земетресение люля Китай
Ново земетресение люля Китай / снимкa: БГНЕС

Земетресение с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер разтърси провинция Шанси, съседна на Съчуан, 15 дни след земетресението с магнитуд 8, при което загинаха над 67000 души, а над 20000 са в неизвестност, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Вторичният трус е с епицентър в района на Нинцян и е усетен силно в главния град на провинция Шанси Сиан, както и в съседната провинция Гансу. Малко преди това вторичен трус с магнитуд 5,4 според китайските власти и 5,2 според Геологичния институт на САЩ, бе регистриран в района на Цинчуан в провинция Съчуан.

По-рано съобщиха, че близо 80 000 души, които са застрашени от наводнение вследствие на свличаща след земетресението от 12 май в Съчуан, ще бъдат евакуирани, съобщи Синхуа, цитирана от БГНЕС.

В рамките на спешния план за намаляване с една трета на нивото на езерото Танцзяшан ще бъдат преместени общо 158 000 души. Равнището на водата в езерото непрекъснато се покачва и има опасност от неконтролируемо скъсване на дигата, отбелязва агенцията. Според китайските власти това езеро е най-опасното от 35-те образували се след труса с магнитуд 8 по Рихтер.

Гръмотевични бури се очакват в зоната, пострадала от земетресението. Те могат да предизвикат сериозни наводнения застрашавайки 1,3 млн. души, предупреждават китайските власти.