Новите власти в Хондурас въвеждат извънредни мерки за сигурност
Новите власти в Хондурас въвеждат извънредни мерки за сигурност / снимка: БГНЕС

Хондураският Конгрес одобри декрет, който позволява на властите да прилагат строги мерки срещу политически противници в рамките на вечерния час, наложен след преврата, който извършиха военните преди няколко дни.

Декретът позволява на силите за сигурност да задържат хора за повече от 24 часа. Той също така забранява събранията през нощта.

Вчера Организацията на американските държави (ОАД) даде ултиматум от 72 часа на Хондурас да възстанови демокрацията, обяви генералният секретар на организацията Хосе Мигел Инсулза, съобщава Би Би Си. В резолюцията се осъжда превратът и се приканва за "незабавно, безопасно и безусловно завръщане на президента на отредения му от конституцията пост". В резолюцията ОАД предупреждава, че няма да признае нито едно правителство, което ще бъде сформирано в резултат на това неконституционно прекъсване на мандата на Селая.

Хондураският Конгрес избра своя председател Роберто Мичелети за изпълняващ длъжността президент, след като военните извършиха преврат срещу държавния глава Мануел Селая и го отведоха в Коста Рика.