Новият френски външен министър призовава за една различна Европа
Новият френски външен министър призовава за една различна Европа / снимка: Reuters

Новият френски външен министър Лоран Фабиюс, който е известен с това, че се противопостави на проекта за Европейска конституция през 2005 г., заяви, че се смята за "дълбок европеец", но подкрепи "различна Европа", предава АФП.

"Приоритетът е едновременно да постигнем напредък по най-неотложните въпроси и да намерим решение на европейската криза", заяви той пред телевизия BFMTV няколко минути преди да встъпи в длъжност в Ке Д`Орсе, заменяйки Ален Жупе.

"Аз съм дълбок европеец, но се нуждаем от различна Европа, от Европа, която да е много по-обърната към заетостта, това е изключително трудно, но с един от моите делегирани министри, Бернар Касньов, ще работим много усилено в тази посока", уточни Фабиюс, който подобно на предшественика си е бивш премиер.

Подобно на Лоран Фабиюс, Бернар Касньов, новият министър по европейските въпроси, беше привърженик на "не" за Европейската конституция, отхвърлена на референдум от французите. Фабиюс уточни, че министерството на външните работи било единственото, което бил готов да приеме.

"Работя с Франсоа Оланд от дълго време по международните въпроси. Когато беше избран, той беше така любезен да ми каже какъв ще бъде постът ми и Жан-Марк Еро (премиерът) го потвърди. Това беше единственият пост, който щях да приема", допълни новият външен министър.

На церемонията по предаването на властта с Ален Жупе Фабиюс подчерта приемствеността по някои аспекти от външната политика на Франция. "В съответствие с резултатите от изборите, правомощията се предават, но интересите на Франция остават", заяви той.