Нови безредици в Киргизстан
Нови безредици в Киргизстан / снимка: Reuters

Привърженици на сваления президент на Киргизстан Курманбек Бакиев нахлули днес в сграда на местната власт в южния град Джалал Абад, което е признак за продължаващото напрежение в централноазиатската страна, предаде Ройтерс.

Според очевидци около 500 души се събрали пред административната сграда, настоявайки за връщането на президента Бакиев, който беше свален с бунт на 7 април и избяга от Киргизстан, уточнява БТА. АФП съобщава, като се позовава на местно радио, че протестиращите били милиционери, които протестирали срещу новата власт. Те се нахвърлили върху временния министър на вътрешните работи Болотбек Чернязов, който се опитал да говори пред тях.

Според радио Азатик министърът успял да се отскубне и да се добере до автомобила си, който протестиращите започнали да обстрелват с бутилки. След това демонстрантите нахлули в сградата на местната власт.

Междувременно високопоставен служител от временното киргизстанско правителство заяви днес, че поддържането на американската военновъздушна база "Манас" не е оправдано, съобщи АП. Изявлението на Азимбек Бекназаров, вицепремиер във временното правителство, е първият признак, свидетелстващ за сериозни разногласия по въпроса за базата, играеща важна роля за поддържането на военната операция в Афганистан.

Оглавяващата временното правителство Роза Отунбаева обяви, че "Манас" ще продължи да действа още една година след изтичане на срока за ползването й през юли.

Бекназаров и други членове на временното правителство обвиняват САЩ, че не са обръщали внимание на тежкото положение на киргизстанците при управлението на сваления президент Курманбек Бакиев, а са се интересували единствено да запазят базата. "Американците ги е грижа само за това да задържат военната база. Те забравиха за свободата, за демократичните ценности. Забравиха за Киргизстан, а са се вторачили единствено във военната база. По мое мнение присъствието на "Манас" не е оправдано", каза Бекназаров.

Вицепремиерът отказа да коментира дали той или някой друг член на временното правителство ще се опита да задейства закриването на базата. Американското посолство в Бишкек също отказа коментар по въпроса, посочи АП.

Сблъсъци между антиправителствени демонстранти и силите за сигурност създадоха напрежение в Киргизстан през последните дни. Това доведе до смъртта на 74 души, по данни на властите ранените са над 500. Напрежението е заради президента Курманбек Бакиев. Протестите срещу правителството на Бакиев започнаха в град Талас, разпространиха се в други части на страната и прераснаха в ожесточени сблъсъци между милицията и демонстрантите. Правителствени сгради, автомобили и магазини бяха подпалени в столицата Бишкек. Киргизстански медии съобщиха за плячкосване на музеи и бизнес центрове.

Роза Отунбаева, която оглави временно правителство след свалянето на президента, заяви, че до шест месеца ще бъдат произведени президентски избори и ще бъде изработена нова конституция.