Нов силен трус разтърси Централна Италия
Нов силен трус разтърси Централна Италия / снимки: БГНЕС

Централна Италия бе разтърсена от силен вторичен трус с магнитуд 4,7 степен по Рихтер, който е бил усетен и в столицата Рим, съобщи Ройтерс. Трусовете продължават един след друг, като най-силният стана малко преди 11,30 ч местно време, съобщи Националният институт по геофизика и вулканология.

 

"Земетресението беше с магнитуд 4,7 по скалата на Рихтер. Това е един от най-силните вторични трусове след основното земетресение в понеделник сутрин", заяви пред АФП представител на сеизмологичния отдел на института. Според последните данни от спасителните екипи, които продължават да търсят оцелели под развалините в Л`Акуила, земетресението в понеделник е отнело живота на 207 души. "За изчезнали се водят 15 души, ранени са 178, от които 100 са в тежко състояние", съобщи премиерът Силвио Берлускони. Той уточни, че 150 души са били извадени живи изпод развалините, идентифицирани са 190 жертви, а на 17 не е установена самоличността. Берлускони заяви, че 7000 държавни служители участват в спасителните работи освен доброволците. Премиерът на Италия поясни, че издирването на оцелели ще продължи още 48 часа.

Жена на 98 години Мария Дантуоно, беше открита жива и беше извадена изпод развалините 30 часа след мощното земетресение. Според агенция АНСА Дантуоно споделила, че плела през цялото време, докато чакала спасителите. Бременна жена също била спасена и евакуирана с хеликоптер към най-близката болница, съобщи телевизия Sky TG24.

Жителите, които не са напуснали града, останаха на улицата в палатки или в паркираните си автомобили в зони, където няма жилищни блокове, за да не бъдат изненадани от нов трус, докато са в дома си.

Повече от 280 вторични труса са били регистрирани от сеизмолозите през първите 24 часа след основното земетресение с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер, което стана в понеделник в 3,30 ч местно време.

Религиозните прояви по повод

Нов силен трус разтърси Централна Италия
netinfo
Великден бяха отменени в Л`Акуила, главен град на провинция Абруцо, съобщи архиепископът на диоцеза Джузепе Молинари, цитиран от АФП. "Всички църкви са пострадали, поради което е опасно в тях да бъдат извършвани церемонии. Отменяме и процесията на Разпети петък заради опасностите в централната част на града", заяви Монсеньор Молинари пред агенция Анса. В различните центрове, в които са настанени хора, останали без покрив над главата си, ще бъдат извършени молитви. Архиепископът уточни, че датата на погребенията на жертвите ще бъде определена по-късно от гражданските власти, но вероятно те ще бъдат между четвъртък и неделя.