/ Istock
Екип от гръцката неонацистка организация "Златна зора" нахлу в кметството на град Каламария в Северна част на регион Македония в Гърция, с намерението да разруши художествена изложба, представяща творби на северномакедонски художник.

„Златна зора“ е престъпна организация, която извърши расистки нападения срещу чужденци в Гърция и уби антифашисткия художник Павлос Фисас. През 2020 г. групата беше призната за виновна за престъпленията, счетена за престъпна организация, а лидерите ѝ, всички бивши членове на гръцкия парламент, бяха вкарани в затвора.

Маскирани националисти, свързани с гръцката неонацистка групировка "Златна зора", заявиха, че са разрушили общинска изложба на творби на художник от Северна Македония, предаде "Катимерини".



Младежкият фронт на "Златна зора" заяви чрез видеоклип, публикуван в Youtube, че е "забранил" изложбата на северомакедонския художник Сергей Андреевски в община Каламария.

Видеото, показва как няколко мъже с маски и качулки влизат в общинската галерия, за да се конфронтират с Андреевски, когото обвиняват, че е публикувал иридентични материали в интернет.

Един от мъжете, включени във видеото, казва, че творбите не принадлежат на Гърция и че гърците са дали живота си за "гръцкия характер" на областта Македония в рамките на страната.

Кметът на Каламария Йоанис Дардаманелис заяви, че група от десет души е нарушила изложбата "в последния ѝ ден". Той нарече протестиращите "иредентистки настроени горещи глави", които търсят публичност преди националните избори следващия месец.

Северна Македония промени името си от Македония - името на историческа гръцка област, датираща от античността, в двустранното споразумение с Атина от 2018 г. - Договора от Преспа. Споразумението, което сложи край на 27-годишен дипломатически спор, срещна силна съпротива от страна на консерваторите и националистите в двете страни.

На мястото на инцидента е била извикана местната полиция, но протестиращите са си тръгнали и не са били извършени арести, съобщава АФП.
БГНЕС