Нелсън Мандела лобирал за медиците в Либия
Нелсън Мандела лобирал за медиците в Либия / netinfo

Досега България е използвала авторитета на много влиятелни хора в света, които са дали своя принос за решаването на казуса с българските медици в Либия. Сред тези хора е и бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела. Това заяви в специално интервю за предаването „Професия Дипломат” заместник-министъра на външните работи Феим Чаушев.

Пред журналиста на „Дарик” Светослав Иванов той каза, че се надява скоро казуса с българските медици да бъде решен, защото в икономически план България и Либия имат традиционно добри връзки, които трябва да бъдат възстановени.

„Надявам се вече да сме наближили финала за решаването на този проблем, така че ние сме благодарни на инициативите и действията на такава личност като Нелсън Мандела, който е дал своя принос за изхода от този проблем”, изтъкна Чаушев.

Той информира, че в момента се подготвя посещение на министъра на външните работи Ивайло Калфин в Саудитска Арабия, където ще се подпише стратегическо споразумение за сътрудничество. Това, според Чаушев ще отвори пътя към откриването на дипломатическо представителство в износител номер 1 на петрол в света.

В края на другата седмица министър Чаушев заминава за Катар, където ще бъдат проведени разговори за установяване на по-дълбоки дипломатически отношения между София и Доха. Също така заместник-министъра на външните работи каза, че скоро ще бъде поставен въпроса генералното ни консулство в Дубай да бъде издигнато до ранг посолство.

„Предприели сме необходимите стъпки за отдаването на част огромния сграден фонд на България в Етиопия, където се намира седалището на Африканския съюз”, каза Чаушев, подчертавайки, че въпреки това, страната ни ще подсили дипломатическото си присъствие в Адис Абеба.

Според Чаушев, традиционната подкрепа на България към американските военни инициативи като тази в Ирак не е разклатила доверието в страната ни сред арабските държави. Напротив, България има намерения да поеме водеща роля по отношение на Арабските държави и Африка в рамките на целия Европейски съюз.

„Географски ние сме по-близо до Близкия Изток и Африка, което означава, че България ще има все по- голям принос при формирането на цялостната политиката на ЕС към тези страни”, изтъкна Чаушев в интервю пред предаването „Професия Дипломат”.