НАТО не потвърди руско изтегляне от границата с Украйна
НАТО не потвърди руско изтегляне от границата с Украйна / БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че алиансът не потвърждава изтегляне на руските войски, които бяха разположени близо до границата с Украйна.

"За съжаление не мога да потвърдя, че Русия изтегля войски. Не сме констатирали такова нещо", подчерта Расмусен за медиите преди началото на срещата на министрите на външните работи на 28-те страни от алианса.

Същевременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не се съмнява в изтеглянето на руските войски от украинската граница.

"Мога само да кажа това, което каза президентът на Русия", заяви Меркел. "Разбира се, ще получа повече информация дали развитието продължава или не", добави тя. Според нея изтеглянето "със сигурност" не е последната необходима стъпка, защото концентрацията на войски по украинската граница е "много висока". "Днес няма причина за съмнение, че това ще се случи", каза Меркел по време на съвместна пресконференция с министър-председателя на Албания Еди Рама, който е на посещение в Берлин.

От кабинета на германския канцлер съобщиха, че Владимир Путин е информирал Меркел по време на телефонен разговор за частичното изтегляне на войски, което той е наредил.

Руският министър на отбраната заяви, че ще бъде изтеглен един батальон от района близо до границата с Украйна. Киев също съобщи, че руски военни се изтеглят от района.

Миналата седмица се появи информация, че Русия струпва на границата с Украйна бойната техника и увеличава числеността на своите Въоръжени сили, припомня БГНЕС. Това предизвика острата реакция на американския президент Барак Обама, който настоя Москва да изтегли своите военни.