Ваксинираните срещу COVID-19 студенти в Румъния ще имат предимство при настаняване в общежитие, съобщи днес министърът на образованието Сорин Къмпяну на тържественото откриване на учебната година в Университета по агрономия, съобщава телевизия Диджи 24.

Министърът уточни, че такова е било искането на университетите и че то ще бъде включено в обща заповед на министерствата на образованието и на здравеопазването.

Неваксинираните в Румъния няма да могат да излизат през уикенда

"Над 80 процента от настанените в общежитията студенти са ваксинирани и аз им благодаря за разбирането на важността на ваксинацията", каза министърът на образованието и изрази надежда, че и останалите 20 процента ще решат да се ваксинират скоро.

Рекорден брой ваксинирани за ден в Румъния

Университетът по агрономия има голям капацитет за настаняване - близо 4000 места за около 12 000 студенти и е възможно и разделно настаняване на онези, които все още не са се ваксинирали, отбеляза министърът. Той посочи, че в общата заповед на двете министерства ще бъде включено предвиждане за предимство при настаняване в общежитие на ваксинирани студенти и на притежатели на зелен сертификат - тези, които са преминали през болестта през последните 180 дни.

Заповедта ще бъде валидна за всички университети в страната.
БТА