Наследничката на L`Oreal спонсорирала Саркози, той отрича
Наследничката на L`Oreal спонсорирала Саркози, той отрича / снимка: Reuters

Една от най-богатите жени в света, наследничката на козметичната фирма L`Oreal Лилиан Бетанкур, е направила през 2007 г. незаконно дарение от 150 000 евро за предизборната кампания на френския президент Никола Саркози. Това заяви бившата й счетоводителка в интервю, поместено в онлайн всекидневника MediaPart и цитирано от ДПА.

Счетоводителката, идентифицирана като Клер Т., разказва, че през март 2007 г. финансовият съветник на Бетанкур Патрис дьо Местр, който управлява активите на милиардерката, й наредил да изтегли 150 000 евро от банковата си сметка. Клер му отказала, понеже седмичният й кредитен лимит бил 50 000 евро. Тогава Дьо Местр се ядосал и й казал: "Виж какво, парите са за финансиране на президентската кампания на Саркози - 50 000 евро не са достатъчни".

Клер дала 50-те хиляди на Бетанкур и видяла как неин служител ги връчва на Дьо Местр. По думите й финансовият съветник взел недостигащите 100 000 от една от сметките на Бетанкур в швейцарски банки и й казал, че ще ги предаде "дискретно" на финансовия директор на предизборната кампания на Саркози - Ерик Вьорт.

Вьорт, който в момента е министър на труда, социалните отношения, семейството и солидарността, е обвиняван в конфликт на интереси поради твърде близките си отношения с най-богатата жена на Франция. В предишното си амплоа като министър на бюджета, държавните финанси, публичната администрация и държавната реформа, Вьорт не взе никакви мерки по сигналите на прокуратурата, че Бетанкур укрива данъци и е прехвърлила 65 милиона евро в чужди банки.

Вьорт упорито твърди, че е невинен, отбелязва БТА. Kегова говорителка отхвърли като "напълно изфабрикувани" признанията на бившата счетоводителка на Бетанкур, предаде Ройтерс. Преди това президентската канцелария също отрече Саркози да е получавал лично предизборно дарение от Бетанкур.

Законът за политическите дарения във Франция ограничава индивидуалните дарения за предизборни кампании до 4600 евро. Даренията в брой не могат да надвишават 150 евро. Всички суми над този размер трябва да се плащат с чек или по интернет, като името на дарителя трябва да бъде изрично споменато.

Френският президент осъди обвиненията срещу него и министъра на труда като напълно безпочвена клевета, която цели единствено да ги злепостави, предаде Франс прес. Много бих искал страната да се вълнува повече от важни проблеми като здравеопазването, организацията на здравната система, пенсиите, постигането на растеж, отколкото да се поддава на първата гнусна измишльотина, клевета, която цели единствено да очерни, без да съдържа капка истина, заяви Саркози на кръгла маса, посветена на здравното обслужване. В изказването си президентът изрази съжаление, че живеем във време, когато хората се интересуват повече от скандални личности, отколкото от онези, които полагат грижи, работят и градят.

Тази информация, която държавният глава ожесточено отрича, е част от поредица полемики, които тормозят от седмици френското правителство и вече засягат пряко и президента. Те вече костваха оставките в неделя на двама министри.