Двадесет и един души са убити при нападение в университета "Баша Хан" в северозападната част на Пакистан.

Операцията на пакистанските военни за прочистване на университета "Баша Хан" в северозападния град Шарсада от въоръжените нападатели, които нападнаха днес кампуса, приключи с 20 убити, съобщи военен говорител, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

"Операцията приключи, университетът е освободен и са убити четиримата нападатели", каза говорителят генерал Асим Байва.

Въоръжените бойци, възползвайки се от гъстата мъгла, се изкатерили по оградата и нахлули в университетското градче, после открили огън по студентите и преподавателите в аудиториите и общежитията.

Най-голям е броят на убитите студенти в мъжкото общежитие, каза говорителят и добави, че повече от 30 души са ранени, между които студенти, преподаватели, персонал и охрана.

Първоначално отговорност за нападението поеха талибаните. "Четирима наши камикадзета извършиха нападение срещу университета "Баша Хан", казал по телефона за АФП талибански командир. Той обяснил, че атаката е отмъщение за водената в момента от пакистанската армия голяма антитерористична операция в племенните райони по границата с Афганистан и предупредил, че предстоят още нападения.

Официалният говорител на пакистанските талибани обаче заяви, че ислямисткото движение не е отговорно за нападението.

Причината за противоречивите твърдения засега не е ясна.

Университетът "Баша Хан" в Шарсада - на около петдесет км от Пешавар, се намира в зона, където действат екстремистки въоръжени групи, посочва Франс прес.

В сградата на учебното заведение е имало до 3000 студенти и преподаватели. Четирима от нападателите са убити.

Според полицията 70 процента от студентите са спасени.

Пакистанският премиер Наваз Шариф заяви от Швейцария, където пристигна за участие в Икономическия форум в Давос, че Пакистан е твърдо решен да продължи борбата с тероризма, съобщи ТАСС, цитирайки пакистански медии.

Източник: БТА