Нападение срещу нефтопровод в Нигерия спря добива на петрол
Нападение срещу нефтопровод в Нигерия спря добива на петрол / cнимкa: БГНЕС

Петролната компания "Роял дъч шел" затвори три станции за добив на нефт в делтата на река Нигер, след като неин нефтопровод в Нигерия беше повреден при въоръжено нападение, предадоха АП и Ройтерс. Компанията заяви, че при атаката нефтопроводът е бил пробит и че се работи по отстраняване на повредата и спиране на изтичането на петрол.

Според местен служител по сигурността предизвиканото изтичане на петрол в южната нигерийска провинция Байелса е сериозно и представлява заплаха за околната среда.

Главната нигерийски бунтовническа групировка заяви, че не е пряко отговорна за саботажа, извадил от строя петролопровода. Движението за освобождение на делтата на Нигер съобщил това в имейл, изпратен до Ройтерс, информира БТА. По думите на бунтовниците пробиването на тръбата със сигурност е реакция на заповедта им за подновяване на нападенията и е дело на една от многото
самостоятелно действащи групировки.

Източник от силите за сигурност пък заявява за Ройтерс, че пробиването на тръбата може да е дело на крадци на петрол, а не на нападение на бунтовници.

Засега не е ясно какви за загубите на петрол.