Най-възрастните управници в света
Най-възрастните управници в света / Gulliver/Getty Images

Изписаният днес от болница тайландски монарх Пумипон, който е на 85 години, и президентът на Зимбабве Робърт Мугабе, който е на 89 години, са сред малцината управници в света, попадащи в клуба на 80-годишните лидери, посочва Франс прес.

Крал Пумипон е на трона от 67 години. Той се възкачи на престола през 1946 година на 18-годишна възраст, след смъртта на по-големия си брат, убит при неизяснени обстоятелства.

Робърт Мугабе е на власт от април 1980 година.

Сред възрастните монарси с дълголетие на престола може да се похвали и британската кралица Елизабет Втора. На 87 години, тя е на престола от 61 години. Възкачи се на него през 1952 година след смъртта на баща си крал Джордж Шести. Коронясана беше година по-късно. Тя е вторият британски монарх през последните 1000 години, който е на власт повече от 60 години.

С такова монархическо дълголетие не може да се похвали саудитският крал Абдула. Той е на 90 години, но е начело на Саудитска Арабия само от 2005 година, след смъртта на полубрат си Фахд. На практика обаче той ръководи монархията още от 1995 година. В политическия свят доайен по дългогодишно управление е президентът на Екваториална Гвинея Теодоро Обианг Нгуема. Той обаче не попада в клуба на 80-годишните управници, защото е само на 71 години, но пък е на власт от 1979 година, тоест от 34 години.

Президентът на Камерун Пол Бия е на 80 години и е на власт от 1982 година.

В Етиопия президентът Гирма Уолде-Гиоргисе е на 89 години подобно на Мугабе, но е на власт от 2001 година. Длъжността му е по-скоро церемониална.

В Близкия изток президентът на Израел Шимон Перес в петък навършва 90 години и е на власт от 2007 година. Той присъства на политическата сцена обаче от половин век.

В Италия президентът Джорджо Наполитано е на 88 години и беше преизбран по-рано тази година за втори мандат. Той прие тази мисия въпреки напредналата възраст, за да изведе страната от политическата криза.

В Куба президентът Раул Кастро е на 82 години. Той беше преизбран в началото на настоящата година за втори петгодишен мандат. Брат му Фидел е с пет години по-голям от него и отстъпи властта по здравословни причини през юли 2006 година. (БТА)