Най-малко 38 жертви при преминаването на урагана Феликс над Никарагуа
Най-малко 38 жертви при преминаването на урагана Феликс над Никарагуа / снимка: BGNES

Най-малко 38 души са загинали при преминаването на урагана Феликс над Никарагуа. 120 се водят за изчезнали, съобщи властите в централноамериканската държава, цитирани от Франс прес.

Феликс удари във вторник ниското атлантическо крайбрежие на Никарагуа, по което живеят индианците мискитос, като ураган от най-високата пета степен по скалата на Сапфир-Симпсън. Той разруши около 5 хиляди къщи и остави в бедстващо положение около 50 хиляди души.

Съседен Хондурас, който заедно с Никарагуа е една от най-бедните държави в Латинска Америка, до голяма степен бе пощаден от урагана. В Страната бяха разрушени 10 сгради, над 100 претърпяха щети, а близо 20 хиляди души бяха евакуирани заради опасното повишаване на нивото на две реки.

Ураганът Анриет, който бе от най-ниската първа категория по скалата на Сапфир-Симпсън, достигна отново северозападното крайбрежие на Мексико. Над сушата стихията отслабна и бе понижена в тропическа буря, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

След като връхлетя вчера популярния сред туристите от Съединените щати мексикански полуостров Долна Калифорния, Анриет достигна днес щатите Сонора и Синалоа със съпътстващи ветрове със скорост от 60 до 120 км/ч. Отделни пориви достигат скорост от 150 км/ч.

Метеоролозите предупреждават за опасността от наводнения по западното мексиканско крайбрежие. Възможно е ураганът да достигне утре американския щат Ню Мексико. Анриет взе 7 жертви по западното крайбрежие на Мексико, над което премина в края на миналата седмица като тропическа буря.

Мощна буря се придвижва на север край тихоокеанското крайбрежие на Япония право към Токио, предаде Асошиейтед прес.

Тайфунът Фитоу се намира на около 200 километра южно от Токио със съпътстващи ветрове със скорост от 126 км/ч. Той донесе проливни дъждове в части от остров Хоншу и доведе до анулиране на полети. Засега няма данни за жертви и сериозни материални щети. Очаква се тайфунът да удари Токио утре.

25 смъртни случая бяха приписани на продължилите осем дни горещини в южната част на Калифорния, предаде Ройтерс.

В американския щат днес най-накрая започна разхлаждане. Температурите във вътрешността на Калифорния и планинските райони на Лос Анджелис спаднаха под 38 градуса по Целзий за първи път от една седмица.