Най-големият син на Ким Чен-ир няма да е негов приемник
Най-големият син на Ким Чен-ир няма да е негов приемник / снимка: BGNES

Севернокорейският президент Ким Чен-ир няма да определи за свой приемник най-големия си син, 35-годишния Ким Чон-нам, а ще остави властта на "колегия" от севернокорейски военни. Това съобщава южнокорейската информационна агенция Йонхап, цитирана от световните агенции. Агенцията се позовава на неназовани дипломатически източници, предаде БТА.

Ким Чен-ир пое кормилото на властта след смъртта на баща си Ким Ир-сен, основателя на комунистическа Корея. По принцип той би трябвало да посочи за свой приемник най-големия си син, но е решил да не спази тази традиция, посочва агенцията.

Ким Чен-ир се разочаровал от най-големия си син, след като той беше задържан на границата с Япония през 2001 г. заради притежание на фалшив паспорт. Другите двама синове на Ким Чен-ир - 23-годишният Ким Чон-шул и 20-годишният Ким Чон-ун, които са от негов друг брак, са прекалено млади, за да управляват страната. Затова сега Ким Чен-ир подготвял въвеждане на управление от военен "колегиум" след смъртта му, съобщава Йонхап.

В най-скоро време севернокорейският лидер щял да обяви официално взетото от него решение, отбелязва Ройтерс, цитирайки Йонхап.

През декември миналата година в доклад на южнокорейското разузнаване се казваше, че ако Ким Чен-ир почине, без да е определил кой ще бъде негов приемник, то тогава един от висшите военни в страната ще поеме най-вероятно кормилото на властта, припомня Ройтерс.