Над половината от хората под 50-години са носител на вируса на херпеса
Над половината от хората под 50-години са носител на вируса на херпеса / ThinkStock/Getty Images

Над половината от населението на света под 50-годишна възраст е носител на силно заразния вирус на херпеса, предаде Ройтерс, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО).

В първата си оценка на глобалното разпространение на инфекциозното заболяване, от СЗО отчитат, че над 3,7 милиарда души по света под 50-годишна възраст са носители на вируса херпес симплекс, тип 1 (HSV-1). Обикновено вирусът, който причинява херпес на устата (орален херпес), се "хваща" в детството.

Други 417 милиона души във възрастовата група между 17 и 49 години страдат от вируса херпес симплекс, тип 2 (HSV-2), който причинява генитален херпес. Вирусът на херпеса от първи тип обикновено причинява язви на устата, но все по-често е причина и за генитален херпес, особено в развитите страни. Подобрената хигиена в тези страни е довела до намаляването на случаите на зараза в детството, но излага младите хора на риск да се заразят с вируса чрез орален секс, когато станат полово активни.

Наличието на вируса херпес симплекс, тип 2, се свързва с повишен риск от зараза и разпространение на вируса ХИВ, който причинява СПИН. Връзката между двата вируса е слабо изяснена.

Нито един от двата типа вируси на херпеса не е фатален, освен при изключително редки обстоятелства. Вирусите обаче влияят върху физическото и психическото самочувствие на носителите. Целта на СЗО е да предложи облекчение на страдащите с разработването на ваксини. Експертите все още преценяват дали превантивната или терапевтичната ваксина е по-добро разрешение на проблема.

Източник: БТА