Над 85 000 студенти протестират в цяла Германия
Над 85 000 студенти протестират в цяла Германия / cнимка: Reuters

Десетки хиляди студенти протестират в цяла Германия срещу промените в образователната система, съобщи АП. По данни на организаторите 85 000 студенти в 50 града са излезли на протест срещу съкращаването на петгодишния курс на обучение на три години и въвеждането на учебни такси.

В Есен демонстрациите прераснаха в безредици, след като стотици студенти блокираха няколко улици. Полицията арестува 154 протестиращи. В Мюнхен, където няколко стотици студенти окупираха главната аула на университета, в протестното шествие се включиха 7000 души. В Берлин демонстрациите преминаха мирно с участието на 13 000 студенти, описва ситуацията БТА.

По-рано полицията в югозападния град Фрайбург съобщи за протест на 5000 студенти и ученици. Те издигнаха плакати с надписи "Добре дошли в обучението на конвейер" и "Не мога си позволя образование, но не мога да си позволя и глупост".

Преди 10 години под натиска на ЕС Германия и Австрия намалиха четиригодишния курс на обучение за бакалаври на три години, посочва ДПА. Студентите обаче се оплакват, че преподавателите, които не са съгласни с промените в десетилетната академична традиция, отказват да реформират учебните програми. По този начин студентите трябва да взимат повече изпити за една година, което влошава качеството на образованието.