Над 700 са жертвите при земетресението в Индонезия
Над 700 са жертвите при земетресението в Индонезия / снимкa: Reuters
770 са жертвите при земетресението в Индонезия
22152
770 са жертвите при земетресението в Индонезия
  • 770 са жертвите при земетресението в Индонезия

Над 700 са вече жертвите на земетресението, което удари индонезийския остров Суматра. В град Паданг са разрушени повече от 500 сгради, сред които са частни домове, учреждения, хотели, болници, училища, детски градини и мостове. Те буквално са погребали под себе си хората, които в момента на труса са се намирали в тях.

Първото земетресение бе вчера, като силата му бе 7,6 по скалата на Рихтер, няколко часа по-късно бе регистрирано ново земетресение с почти същата сила. Населението на града е около 900 000 души. Ето разказа на един от тях: „Усетих силни трусове, които продължиха най-малко 5 минути. Най-дългият бе около 2 минути. Бях ударен по ръката от огромно парче дърво, вижте само колко дълбока е раната!"

Голяма част от улиците на Паданг са под вода заради разкъсаната от земетресенията водопроводна мрежа. От вчера в града няма и електричество. Ето как описа катастрофалната ситуация Уейн Урлих, който е координатор на спасителните действия в Паданг: „Комуникацията в града е ограничена. Навън имаме повече от 90 доброволци, които помагат на хората да се евакуират. Това са доброволци, които са изпратени от правителството и Червения кръст. Те се сблъскват непрекъснато с невероятни трудности. Сами виждате, че броят на жертвите непрекъснато расте. Земетресенията този път бяха наистина силни. Още при първото хората излязоха по улиците, имаше паника. Повечето се втурнаха към близките хълмове, за да избягат от евентуални цунами, които за щастие не се появиха." 

Индонезийските сеизмолози не веднъж са предупреждавали, че градът може да бъде напълно сринат, тъй като се намира в район с висока сеизмична активност. Министърът на здравеопазването Сити Супари заяви, че броят на жертвите от двете земетресения може да надвиши 1000.