Над 30 загинали и 70 ранени при влакова катастрофа в Иран
Над 30 загинали и 70 ранени при влакова катастрофа в Иран / БГНЕС

Най-малко тридесет и шест души загинаха и 95 са ранени при железопътната катастрофа близо до град Шахруд в северната иранска провинция Семнан, съобщи обществената телевизия Ириб, цитирана от Асошиейтед прес, Франс прес и Ройтерс. Вероятно броят на жертвите ще нарасне.

Движещ се пътнически влак се ударил в друг, спрял на гара "Хафт хан" в покрайнините на град Шахруд, на около 400 км източно от столицата Техеран. Четири вагона дерайлирали, а два се подпалили. Говорителят на иранския Червен полумесец Мостафа Мортазави каза за иранската информационна агенция "Фарс", че пожарникари се опитват да потушат огъня.

Най-тежките жп катастрофи

Няма данни колко пътници е имало във влаковете, но са били спасени 100 души.

Пострадалите били транспортирани до близки болници. Губернаторът на провинция Семнан Мохамед Реза Хабаз каза, че причината за катастрофата се разследва, тъй като спрелият влак не е бил на гарата, а на главната железопътна линия.

Над 30 загинали и 70 ранени при влакова катастрофа в Иран
netinfo
Директорът на Червения полумесец Али Асгар Ахмади заяви, че броят на жертвите може да се увеличи. На място са изпратени хеликоптери и линейки, които да помогнат в спасителната операция, допълни той.

Представител на местните власти обаче посочи, че отдалеченото място, на което е станала катастрофата, забавя спасителните дейности. "До сега само един хеликоптер пристигна на мястото, тъй като достъпът до там е труден", каза местният директор на Червения кръст Хасан Шокролахи.

Около 17 000 души загиват средно на година в Иран при пътни злополуки според официални данни, отбелязва АП. Високата смъртност се обяснява главно с нарушенията на правилата от шофьори, старите превозни средства и ниското качество на спешната медицинска помощ.

Източник: БТА