Над 10 торнада причиниха значителни щети в няколко щата от Средния Запад на САЩ вчера, предаде Асошиейтед прес. Най-тежко засегнат се оказа южният американски щат Оклахома и особено районът на Оклахома сити.

Разрушени са домове в няколко югозападни предградия. Първото торнадо се разрази през деня, а снощи връхлетя и второ, още по-мощно. То преобърна много автомобили по националната магистрала номер 35 и прекъсна няколко ключови далекопровода, оставяйки без ток хиляди домакинства. Не се съобщава за жертви, но в местни болници били докарани 12 пострадали от фургонни жилища южно от Оклахома сити.Няма подробности за състоянието им. В южната част на града се изсипа и пороен дъжд, което накара властите за първи път в историята на града да обявят тревога за наводнение. Заради паднали дървета са затворени редица местни пътища.

В природен зоопарк край град Татъл заради торнадо няколко диви животни, включително тигри, се оказаха на свобода. Служителите от парка обаче успели бързо да ги върнат в загражденията.

Летището на Оклахома сити е затворено и всички пътници и служители временно бяха евакуирани оттам. Тревога за опасност от торнадо е обявена в щата Небраска, където от силните ветрове има повредени домове. В момента властите правят оценка на щетите от стихиите в щатите Оклахома, Небраска, а също и в някои части на Канзас.

Източник: БТА