МВФ призна за „значителни грешки” в плана за спасяване на Гърция
МВФ призна за „значителни грешки” в плана за спасяване на Гърция / netinfo

Международният валутен фонд (МВФ) призна, че е допуснал „значителни грешки” в спасителния план за Гърция и заяви, че страната е понесла много по-тежка рецесия, отколкото било предвидено, съобщи АП. МВФ направи това необичайно откровено признание в доклад, за гръцката криза, публикуван вчера.

Гърция загуби достъпа си до кредитните пазари през 2010 г. и получи спасителен заем от 200 милиарда евро от страните от еврозоната и МВФ в рамките на две последователни програми. Страната обаче остана в рецесия за шеста поредна година, а безработицата достигна 27%, отбелязва БТА.

В доклада се посочва, че МВФ и партньорите му в споразумението - Европейската централна банка и Европейската комисия - значително са подценили до каква степен мерките за икономии, като орязване на разходите и увеличаване на данъците, ще задълбочат рецесията.

Само преди дни Валутният фонд обяви транш от заем в размер на 1,7 млрд. евро за спасяването на страната, приет през пролетта на 2012 г. Шефът на фонда Кристин Лагард заяви, че страната е „на път да приключи своя амбициозен план за фискална корекция”. В изявленията на Лагард се посочваше, че е „от съществено значение” европейците да спазят този ангажимент и „да предприемат, ако е необходимо, допълнителни мерки за помощ”, за да намали задълженията си.