МВФ потвърди за молбата за помощ от Беларус
МВФ потвърди за молбата за помощ от Беларус / netinfo

Международният валутен фонд (МВФ) потвърди, че е получил молба за помощ от Беларус и обяви, че негова експертна делегация ще посети страната в близките дни, предадоха световните агенции. Размерът на финансирането от МВФ за Беларус тепърва ще се уточнява, се казва в изявление на финансовата институция.

По-рано говорител на беларуската централна банка съобщи, че бившата съветска република е поискала от МВФ заем от два милиарда долара, за да се справи с последиците от финансовата криза.

"Беларуските власти поискаха финансова помощ от фонда. Световната финансова криза се е отразила отрицателно върху икономиката на Беларус и достъпа й до външно финансиране, което е засегнало платежния баланс на страната", се казва в изявлението на МВФ. "Мисия на Фонда ще започне дискусии със страната в близките дни. Размерът на финансирането от Фонда в рамките на стенд-бай споразумение остава да се определи", посочи още МВФ.

Тази седмица Русия обяви, че ще даде на заем на Беларус два милиарда долара – един милиард тази година и един през 2009 г.