Мултимилионер подари мотоциклет на всеки от чилийските миньори
Мултимилионер подари мотоциклет на всеки от чилийските миньори / снимка: Reuters

33-мата чилийски миньори, които бяха спасени миналата седмица ще получат мотоциклет, а двама от тях - къща, съобщи днес местната преса, цитирана от АФП.

Мултимилионерът Леонардо Фаркас, ексцентричният магнат от миньорския сектор, който вече даде на всяко семейство чек от 5 млн песос (7600 евро), събра снощи миньорите на вечеря в курорта Калдера (северно Чили). Според пресата, всички 33 миньори са присъствали на вечерята, включително боливиецът Карлос Мамани, който се върна в Чили след посещение в родната си страна, където бе приет от държавния глава Ево Моралес, както и Виктор Самора, последният от 33-та миньори, който все още е под наблюдение в болница заради проблеми със зъбите, но излиза няколко пъти.

Близо 300 души, сред които миньорите и техни близки, присъстваха на вечерята, на която Фаркас обяви, че подарява мотоциклет на всеки миньор и къща на двама от тях - Клаудио Янес и Хуан Карлос Агилар. Мултимилионерът обяви също, че е подписал допълнителен чек от 5 млн. песос за Есперанса, малката дъщеря на Ариел Тикона, която се роди докато той беше под земята, и за сина на Ричард Вияроел - Ричард Фернандо, който се роди вторник вечерта, уточнява БТА. Накрая меценатът предложи на всеки миньор и половинката му да прекарат един уикенд в бунгало на чилийското крайбрежие.

Един от миньорите, Марио Сепулведа, призова чилийските собственици да бъдат по-внимателни със своите работници особено в миньорския сектор и да се отнасят с тях като с велики миньори, каквито всъщност са.