Мястото на убийството във Френските Алпи приличало на сцена от холивудски филм
Мястото на убийството във Френските Алпи приличало на сцена от холивудски филм / снимка: Reuters, архив

Мястото на зловещото убийство отпреди седмица във Френските Алпи приличало на сцена от холивудски филм, разказа човекът, който подал сигнала в полицията за кървавото престъпление, предадоха АП и АФП.

„Имаше много кръв и надупчени от куршуми глави. Това бе "нещо, което човек никога не очаква да му се случи в живота”, разказа пред Би Би Си британският велосипедист Брет Мартин, който е служил в Кралските военновъздушни сили. Когато той се натъкнал на колата на жертвите, докато правил обичайната си разходка с велосипед в района на езерото Анеси, двигателят все още работел и колелата са въртели. Първоначално Мартин помислил, че е става въпрос за ужасяваща автомобилна катастрофа.

Британецът от иракски произход Саад ал Хили (на 50 години), съпругата му Икбал (на 47 години), нейната майка (на 74 години) и нямащ връзка със семейството френски колоездач (на 45 години), вероятно станал случайно свидетел на жестокото престъпление, бяха открити мъртви, застреляни, на рядко използван път в горист район близо до езерото Анеси на 5 септември, посочва БТА.

По-голямата дъщеря на Саад и Икбал - 7-годишната Зейнаб - бе намерена просната пред колата цялата в кръв. Тя оцеля, но остава в болница в Гренобъл в тежко състояние. По-малката й сестра - 4-годишната Зина - бе открита невредима.

Излъчването на разказа на Брет Мартин съвпадна с изявление на френския прокурор Ерик Майо, че ключът към разрешаването на случая е във Великобритания. Думите на Майо навеждат на мисълта, че убийството е свързано с личния или професионалния живот на Ал Хили в графство Съри, Южна Англия, където семейството се установило, след като напуснало Ирак.