Молдова избира нов парламент
Молдова избира нов парламент / снимкa: БГНЕС

Най-бедната страна в Европа - Молдова, избира днес нов парламент. Очаква се проевропейски настроените комунисти, управляващи вече от осем години, да запазят мнозинството си в него. Експерти предупреждават, че молдовската опозиция среща трудности в достъпа до медиите, предаде Франс прес.

 

Предизборните анкети сочат, че Партията на комунистите на Молдова има голяма преднина пред останалите политически сили - за нея смятат да гласуват 36,2 на сто от избирателите в страната.

   

Далеч назад остават три десни формации, готови да сключат коалиционно споразумение - Либералнодемократическата партия (подкрепят я 8,3 на сто от гласоподавателите), Либералната партия (8,2 процента) и Съюзът "Наша Молдова" (5,4 на сто).

   

Очертава се обаче единствено комунистите и либералите да прекрачат избирателния праг от 6 процента, за да влязат в парламента и да поделят помежду си 101 депутатски места, за които се борят 15 партии и 6 независими кандидати. Ако никоя сила не получи абсолютно мнозинство, те ще трябва да се коалират, отбелязва АФП.

  

Опозицията е вътрешно разделена и това е от полза за комунистите, дори ако спечелят с по-малък резултат от този през 2005 г., когато 46,1 на сто от гласовете им осигуриха абсолютно мнозинство.

   

Впоследствие - между 8 април и 8 юни, предстои парламентът да избере нов президент на Молдова. Комунистът Владимир Воронин вече не може да се кандидатира, тъй като е изчерпал лимита от два четиригодишни мандата.