Многохилядна демонстрация в Бейрут срещу блокадата на Газа
Многохилядна демонстрация в Бейрут срещу блокадата на Газа / снимка: БГНЕС

Многохилядна демонстарция, организирана от ливанската шиитска групировка Хизбула премина днес по улиците на Бейрут, в знак на протест срещу израелската блокада на Ивицата Газа, съобщи АФП. Демонстрантите развяваха палестински знамена и жълтото знаме на Хизбула, а високоговорители предаваха речта на нейния лидер Хасан Насрала.

"Ние сме отговорни, както всички араби и мюсюлмани, за пълното освобождаване на Палестина, от реката до морето", каза пред събралите се вторият в йерархията на Хизбула – Наим Касем. Момчета и жени в черни чадори носеха две големи палестински знамена, докато бойци на Хизбула маршируваха, носейки портрети на основателя на Иранската ислямска република Аятолах Хомейни. Някои от демонстрантите скандираха: "Смърт на Израел!", "Смърт на Америка!".

Подобни, по-малки демонстрации се състояха в ливанските градове на север, на юг и в Долината Бекаа, източно от ливанската столица. Стотици протестираха и по улиците на пристанищния град Сидон, носейки чучело на американския президент Джордж Буш със завързана за врата му обувка. В ивицата Газа напрежението също остана високо след като Хамас обяви края на шестмесечното примирие с Израел и предупреди, че ще отговори на всяко нападение, отбелязва БГНЕС.