Министър порица шофьора, убил 24 руски туристи в Израел
Министър порица шофьора, убил 24 руски туристи в Израел / снимка: БГНЕС

Израелският транспортен министър осъди шофьора на автобуса, убил 24 руски туристи. Пътният инцидент в Израел вчера, който коства живота на 24 души, след като автобус, превозващ руски граждани падна в урва в Южен Израел, се дължи на „криминалното каране“ на шофьора, заяви израелският министър на транспорта Шаул Мофаз.

„На един контролен пункт избухнал спор между шофьора и един от неговите колеги, който карал втори автобус, също превозващ руски туристи. След като преминали контролния пункт, те постоянно се изпреварвали взаимно, докато се случил инцидентът“, заяви министърът пред военното радио. Той осъди „криминалното каране“ на шофьора на автобуса, който беше приет в болница и разпитан от полицията.

Освен това 27 руски туристи, които бяха част от групата, пътуваща към израелския балнеологичен курорт Ейлат на Червено море, са били приети в болница, като девет от тях са в „много тежко“ състояние“, съобщиха медицински източници. Два самолета, наети от руското правителство, превозиха близките на жертвите, както и лекарски екипи, които пристигнаха тази сутрин в Израел. Полет на израелската авиокомпания El AL, която трябваше да върне в Русия телата на загиналите, беше анулиран, съобщи израелското обществено радио.

Руски самолет трябва да върне утре телата на жертвите, допълни радиото. Израелският президент Шимон Перес, който изказа съболезнования на руския си колега Дмитрий Медведев, подчерта, че инцидентът е резултат от „грешка на един човек, но причини трагедия за цял народ“. Инцидентът стана малко след като пътниците пристигнали на летище Овда и се отправили към Ейлат, отдалечен на 50 км. Самолетът им пътувал от Санкт Петербург. В Москва агенция Риа Новости уточни, че пътниците в автобуса са били служители на пет туристически агенции в Санкт Петербург.