Министри на ЕС заседаваха за Мианмар
Министри на ЕС заседаваха за Мианмар / cнимкa: БГНЕС

В Брюксел се състоя извънредно заседание на Съвета по общи въпроси и външни отношения на министрите на развитието на ЕС. Те дискутираха ситуацията в Мианмар след опустошителния циклон и възможностите за оказване на хуманитарна и финансова помощ на страната. България беше представлявана от постоянния представител към ЕС посланик Бойко Коцев.

В заключенията Съветът изразява своите съболезнования към семействата на жертвите и подчертава, че без сътрудничеството на властите трагедията ще се задълбочи. Съветът приветства помощта, предоставена от ООН, Червения кръст, Европейската комисия, държавите членки на ЕС, неправителствени организации и отделни граждани, изразява готовност за предоставяне на допълнителна помощ за бедстващите и особено за децата, но настоява доставките да бъдат наблюдавани от експерти на хуманитарните организации.

Съветът отбелязва, че ще се придържа към Европейския консенсус за хуманитарната помощ, според който тя е неутрална, независима и безпристрастна. Министрите призоваха властите в Мианмар да предоставят свободен достъп на международните експерти, да издават бързо разрешителни за пътуване и визи, както и да вземат спешни мерки потокът от международната помощ да достига незабавно до нуждаещите се.

Броят на жертвите на циклона Наргис достигна 34 273, а 27 838 души са изчезналите, съобщи днес държавната телевизия на Мианмар, цитирана от АП. ООН смята, че реалният брой на жертвите на циклона може да е между 62 000 и 100 000 души. Чуждестранни спасителни екипи продължават да не бъдат допускани в страната, а изпращаните помощи се трупат в Янгон и извън Мианмар.