Милион и половина мюсюлмани се събраха за поклонението в Мека
Милион и половина мюсюлмани се събраха за поклонението в Мека / БГНЕС

Близо милион и половина мюсюлмани се събраха на хълма Арафат за годишното поклонение хадж в Мека, което протича без инциденти, предаде Франс прес.

Облечените в бяло поклонници са изминали с автобус, влак или пеша шестте километра, които разделят хълма Арафат от долината Мина, където поклонението започна вчера с ден на молитви. Хеликоптери прелитат над района, а хиляди войници помагат за организирането на движението по препълнените с поклонници пътища, посочва БТА.

Милион и половина мюсюлмани се събраха за поклонението в Мека
netinfo

За тазгодишния хадж в Мека от чужбина са пристигнали 1,38 милион поклонници, а още 117 000 вярващи от Саудитска Арабия са получили разрешение да участват. Това е спад от 50 процента спрямо миналата година, когато вярващите в Мека бяха 3,2 милиона души.

Рияд намали с 20 процента броя на поклонници от други страни и с 50 процента идващите от Саудитска Арабия заради риска от зараза с новия коронавирус и заради дейностите по разширяване на светите места. Няма регистриран случай на зараза с коронавируса, който взе досега 60 жертви по света, от които 51 в Саудитска Арабия.

На хълма Арафат, който е символ на очакването на деня на Страшния съд, поклонниците прекарват деня в молитви и молят Аллах за прошка.

Милион и половина мюсюлмани се събраха за поклонението в Мека
netinfo