Между 2 и 5 години затвор могат да получат иранците, пътуващи до Израел
Между 2 и 5 години затвор могат да получат иранците, пътуващи до Израел / снимка: Reuters

Иранци, пътуващи за Израел, може да бъдат осъдени на затвор за пет години вместо за три месеца, след като парламентът на Ислямската република преразгледа действащата забрана за подобни пътувания, предадоха световните агенции. Иран твърди, че е разкрил няколко израелски шпионски кръга през последните години и е арестувал иранци с предполагаеми връзки с израелското разузнаване Мосад.

Иранската държавна телевизия съобщи, че парламентът е приел нова поправка, с която увеличава затворническата присъда за пътуване до Израел на две до пет години. Според забрана от 1972 г., наложена от подкрепяния от САЩ шах Мохамед Реза Пахлави, нарушителите можеха да получат присъда от най-много три месеца затвор. Тогава законът целеше да предотврати пътувания предимно до комунистически страни.

Франс прес отбелязва, че в Иран живее еврейска общност от 20-25 хиляди души.

Иранската опозиция ще се обедини с правителството в случай, че Израел нападне ядрените обекти на Иран, заяви бившият президент Мохамад Хатами, цитиран от ДПА. "Ако има военна намеса в Иран, всички фракции - реформатори и нереформатори, ще се обединят и ще посрещнат атаката", каза духовникът, който е суров критик на президента Махмуд Ахмадинеджад. Хатами визираше заплахите на Израел да нападне ядрените обекти на Иран, след като Международната агенция по атомна енергия /МААЕ/ публикува доклад, в който обвини Иран, че използва ядрената технология за създаване на ядрени бойни глави, пише БТА. "Зад тези твърдения стои лоша идея и сценарий да се увеличи натискът върху Иран", каза Хатами.

Студенти заявиха, че ще оформят човешка верига около завода за обработка на уран в Исфахан, в централната част на страната, предаде агенция Фарс. Демонстрацията е символичен жест, чиято цел е да покаже, че иранците са готови на саможертва, ако обектите бъдат нападнати от Израел, отбелязва ДПА.