/ iStock/Getty Images
Двайсетина контейнера, някои със злато и сребро, са откраднати от пристанището на град Мансанильо в западната част на Мексико – "необикновена" и "много сериозна" престъпна операция, според вчерашни изявления на властите, предаде Франс прес.

Престъпната операция, наречена в някои медии "кражбата на века", е извършена на 5 юни в частен парцел от основното търговско пристанище на мексиканския тихоокеански бряг, но допреди два дни не бе изтекла никаква информация, посочва агенцията.

Осми журналист бе убит в Мексико от началото на годината

Официалните източници описват зрелищна картина. Тежковъоръжени нападатели са обезвредили охраната на пристанището. После престъпниците използвали кранове и камиони, за да натоварят контейнерите за 8-10 часа, заяви пред журналисти Густаво Адриан Хоя, говорител по сигурността на щата Колима, където се намира пристанището.



"Откраднатите стоки са подбрани много взискателно – скъпоценни метали и други неща, например климатици", добави той.

Кола с българска регистрация е била използвана при зрелищна кражба в Белгия

"Това е нещо необикновено. Имало е кражби на контейнери от време навреме, но не и в такива количества", допълни говорителят.

Шефът на митниците в Мексико Хорасио Дуарте Оливарес нарече станалото "много сериозна операция на организираната престъпност" и съобщи, че по случая е започнало разследване. За разследване информира и прокуратурата, но отказа подробности за количеството откраднато злато и сребро.
БТА