Медведев предупреди за опасност от гражданска война в Киргизстан
Медведев предупреди за опасност от гражданска война в Киргизстан / снимка: Reuters

Киргизстан е на ръба на гражданската война и има опасност да се превърне във втори Афганистан, предупреди руският президент Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС. Руският президент определи ситуацията в централноазиатската бивша съветска република като тежка, а рискът от разпадането й на две части - северна и южна, като реален.

Главното в момента е да не бъде допусната гражданска война в страната, подчерта руският президент. Той изрази опасения, че ако се стигне до такъв сценарий, ще нахлуят всякакви терористи и екстремисти и тогава Киргизстан може да се превърне във втори Афганистан, съобщава БТА. Медведев призова отстранения от власт киргизстански президент Курманбек Бакиев да подаде официално оставка. "Необходимо е определени политически фигури да вземат отговорни решения", изтъкна той.

Вчера Курманбек Бакиев за първи път говори за възможността да сдаде властта, но постави няколко условия за евентуалното си оттегляне. Бакиев каза, че е готов  да подаде оставка, ако временното правителство гарантира сигурността му и успокои вълненията, последвали бунта срещу петгодишното му управление, предадоха световните агенции.