Медицинските работници искат по-високи заплати в Дания
Медицинските работници искат по-високи заплати в Дания / netinfo

Още 5 000 служители от националната система на здравеопазването в Дания се присъединиха към общата стачка на медицинските работници, която започна на 16 април. Стачката се провежда заради отказа на работодателите да удовлетворят искането на местния профсъюз за повишаване на заплатите с 15% за медицинските сестри и санитарите във връзка с изтичането на срока на действие на предишното трудово споразумение.

Според председателя на профсъюза на медицинските работници Денис Кристенсен стачката ще продължи още няколко седмици. Профсъюзът по-конкретно се стреми нивото на заплащане на труда на медицинските сестри в държавния сектор да съответства на заплатите в частните медицински учреждения. Това би позволило да бъде преодолян недостига на квалифицирани кадри в държавните болници.

Стачката, в която участват около 50 000 - 60 000 души, вече предизвика критиката на населението на страната. Заради протестната акция са били отменени над 7 000 операции, лекарите не са приели над 54 000 пациенти и 2 300 души не са успели да влязат в болница. "Бърза помощ" и реанимационните отделения работят, но дори родилките остават в болница едва по няколко часа.