Марокански сини каски обвинени в сексуално посегателство
Марокански сини каски обвинени в сексуално посегателство / netinfo

Марокански миротворци от силите на ООН в Кот д'Ивоар са обвинени в сексуално посегателство срещу момичета, някои от които били не по-възрастни от 13 години, в течение на три години, през които съставът на контингента се сменял няколко пъти, съобщиха представители на ООН.

Вчера световната организация обяви, че замразява мисията на мароканския контингент в Кот д'Ивоар, докато трае разследването. Целият батальон от 734 войници няма право да напуска казармата. Според анонимните източници от ООН, цитирани от Асошиейтед прес, целият контингент бил замесен в престъплението.

Момичетата, които предлагали сексуалните си услуги си срещу пари, се предавали от един батальон на следващия. Някои родили деца от миротворците. Поне едно от бебетата е навършило година.

ООН може да разследва обвиненията, но не и да наказва извършителите, които трябва да бъдат изпратени в родината им за съдебно преследване. Марокански войници бяха замесени в сексуални престъпления в Източно Конго и преди две години правителството в Рабат арестува шестима войници.

Мисията в Кот д'Ивоар наброява малко над 9000 униформени военнослужещи от над 40 страни. Мароканците преобладават в Буаке, бунтовнически бастион на север, заедно с известен брой бангладешки полицаи, пакистански сапьори и ганайски медици.