/ БТА
Френският президент Еманюел Макрон обяви изграждането на кораб, който да плава в полярни води, предаде Франс прес. Френският държавен глава съобщи това по време на среща на върха, посветена на полюсите и на ледниците, провеждащ се в Париж.

Изграждането на кораб, който да плава в полярни води, се вписва в усилията за полярни изследвания, в които Франция планира да инвестира до 2030 г. един милиард евро.

Базиран в Нумеа, в Нова Каледония, и в Хобарт, в Австралия, плавателният съд ще има способността да плава насред ледовете в полярните води. Мисията му ще бъде в Западния Пасифик и в Антарктика. Корабът ще бъде кръстен на бившия френски премиер Мишел Рокар, който беше първият посланик на Франция, отговарящ и за полюсите, поясни Макрон.

Президентът допълни, че Франция ще инвестира и средства на полюсите, сред които в експедиция за проучване на Южния полярен океан и в Арктическа станция, изградена от фондация "Тара". От 2026 г. Франция ще започне реконструкцията на станцията си "Дюмон Д'Юрвил" на антарктическия полуостров и ще участва в обновяването на френско-италианската станция "Конкордия", като ще спазва най-добрите екологични стандарти в тази област, каза още Макрон.

Президентът допълни, че Франция ще участва в тясно сътрудничество с европейските си партньори и в голям проект за изследване на Източна Антарктика, за където данните са ограничени.

Макрон също така заяви пред участниците във форума за полюсите и ледниците, че топенето на ледниците и ледените повърхности на планетата е едно невиждано и цивилизационно предизвикателство за човечеството. Той отбеляза, че войната в Украйна е направила по-уязвимо сътрудничеството с големите геополитически и научни сили в света във връзка с това предизвикателство. По този начин Макрон визира Русия, без да я споменава.

"Въпреки всички тези напрежения, е ясно, че ние трябва да действаме, да превърнем полюсите и ледниците в привилегировани пространства на мира, на научното и екологичното сътрудничество", заяви Макрон.
Габриела Големанска/БТА