Маккейн е кандидатът на републиканците за президент
Маккейн е кандидатът на републиканците за президент / снимка: БГНЕС
Републиканците избраха официално Джон Маккейн за свой президентски кандидат в третия ден от националния си конгрес, но неговото номиниране бе засенчено от пламенната реч на кандидатката за вицепрезидентския пост Сара Пейлин, която отправи безпощадни контранападки срещу критиците си и срещу кандидата на демократите Барак Обама, предаде Асошиейтед прес.

Официалното номиниране на Пейлин беше отложено за последния ден на конгреса, макар че според предварителната програма трябваше да стане днес, уточни АП, цитирана от БТА.

Маккейн получи номинацията на републиканците единодушно от делегатите на конгреса. Републиканците се надяват, че сенаторът ветеран със своята репутация на политик с независимо мислене ще им помогне да превъзмогнат негативите от управлението на президента Джордж Буш и ще им осигури още четири години в Белия дом, отбелязва агенцията.

Номинацията на Маккейн обаче, която бе замислена като централното събитие на конгреса, бе засенчена от речта преди това на кандидатката за вицепрезидент, губернаторката на Аляска Сара Пейлин, която само за една седмица се превърна от почти неизвестна в най-оспорваната фигура в американската политика. Изказването й предизвика най-големия интерес на четиридневния форум на републиканците.

Пейлин представи пред делегатите съпруга и петте си деца, включително своя най-голям син, комуто предстои военна служба в Ирак, 17-годишната си бременна дъщеря и сина си, роден през април със синдрома на Даун. Тя фокусира изказването си върху личния си опит като администратор и визията си за управление, която смята да приложи във Вашингтон. Пейлин нарече привилегия факта, че е прекарала по-голямата част от живота си в малък град като обикновена американка.

"Аз съм също като вас средностатистическа майка", каза тя.

Губернатор Пейлин иронизира стратегията, използвана от щаба на Барак Обама, която цели да я представи като неопитен кандидат, неспособен да управлява страната, ако се наложи.

"И след като опонентите ни в тези президентски избори гледат на моя опит със снизхождение, нека им обясня какво включва моята работа. Да бъдеш кмет на малък град е същото като да бъдеш "социален работник", с тази разлика, че имаш реални отговорности", посочи Пейлин, намеквайки, че Обама е започнал кариерата си като социален работник в Чикаго.

Сара Пейлин акцентира и върху своя опит на реформатор на старите порядки в политиката и подчерта, че това ще бъде и нейната основна цел на вицепрезидентския пост.

Губернаторът на Аляска представи и плановете си за нова енергийна политика, която да направи Америка независима от външни доставки.

"Нашият опонент казва, че сондирането за нови находища на петрол няма само по себе си да реши енергийните проблеми на страната. Но това не е извинение да не правим въобще нищо. От януари следващата година като президент и вицепрезидент ние ще изградим повече газопроводи, повече ядрени централи, ще създадем нови работни места в енергийния сектор и ще продължим напред към алтернативни източници на енергия. Ние имаме нужда от американски енергийни ресурси, създадени от американската изобретателност и произведени от американски работници."

Сара Пейлин се спря специално и на качествата на Джон Маккейн, които го правят по-способния кандидат да управлява страната.

След речта кандидатката за вицепрезидент и членовете на семейството й бяха прегърнати на сцената от Маккейн, който се появи изненадващо на конгреса.

"Не мислите ли, че направихме добър избор за следващия вицепрезидент на САЩ?", попита той сред оглушителните овации.

Джон Маккейн ще приеме номинацията на републиканците с реч в последния ден на конгреса.