Македонско-сръбски скандал след погребението на патриарх Павле
Македонско-сръбски скандал след погребението на патриарх Павле / Reuters

Македонският президент Георге Иванов присъства на погребението на сръбския патриарх Павле. Заради изявление на сръбския външен министър Вук Йеремич обаче той отказа да присъства на приема за дипломати и високопоставени гости, организиран от сръбския дипломат номер едно.

Македонският президент е бил раздразнен от изявлението на Йеремич, в което е подкрепил гръцките позиции във връзка със спора около името на Македония, съобщи белградския интернет сайт „Мондо", цитирайки македонски източници.

Македонският президент е бил разочарован от изявлението на Йеремич, че Сърбия проявява разбиране към позицията на Гърция за името на страната, чиято столица е Скопие, имайки предвид, че става дума за много деликатен въпрос.

Според оценките на Иванов тази позиция не допринася за по-нататъшното изграждане на добросъседските отношения между двете страни.

Македонският президент, който бе поканен да присъства на погребението на патриарх Павле от сръбския си колега Борис Тадич, тази вечер ще се срещне с него и сигурно ще бъде обсъдено и изявлението на Йеремич.

Македонскосръбски скандал след погребението на патриарх Павле
netinfo