Георге Иванов
Георге Иванов / БГНЕС, архив
Македонският президент Георге Иванов може да получи пет затвор поради тежки нарушения на Конституцията на страната. Това пише в утрешния си брой националният седмичник "Фокус", цитиран от БГНЕС.

Прокуратурата в Македония започва разследване срещу президента Георге Иванов
 
"Последната визита на Иванов в Турция вгорчи живота на президента. Докато бе в Истанбул, той разбра, че срещу него са повдигнати две обвинения", пише изданието. "Иванов изпадна в пълен цайкнот, защото неговата партия (опозиционната ВМРО-ДПМНЕ) вече няма контрол над прокуратурата и Конституционния съд", се казва още в публикацията.
 
В началото на седмицата Главната прокуратура на Република Македония започна разследване срещу Иванов за нарушаване на Конституцията на страната. Разследването е започнало след подаването на сигнали до прокуратурата. Те се отнасят до отказа на президента Иванов да подпише закона за използването на езиците и Договора от Преспа. И двата закона бяха приети от парламента в Скопие. След наложеното вето от страна на държавния глава те бяха прегласувани с абсолютно мнозинство в парламента, но Иванов отказа да ги подпише.

Политическа чистка в македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ
 
Прокуратурата е поискала информация и по двата случая от парламента, и от кабинета на президента, за да стане ясно, защо тези закони не се подписвани и за тях не е издаден необходимият указ. Поради отказа на Иванов двата закона все още не са публикувани в Държавен вестник. Мандатът на Иванов приключва през месец април 2019 година.
БГНЕС