/ Gulliver/Getty Images
Иракското правителство пое ангажимент да защитава по адекватен начин американските интереси, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо в Багдад, предадоха АФП и Ройтерс. Помпейо пристигна на необявено посещение в Ирак и се срещна с президента Бархам Салим и с премиера Адел Абдел Махди.



"Подчертахме важността на уверението на Ирак, че е в състояние да защитава по адекватен начин американците на негова земя", каза Помпейо пред журналисти. "Иракските ръководители са наясно, че това е тяхна отговорност", добави той. "Причината да дойдем в Багдад са информациите за ескалация в действията на Иран", продължи държавният секретар.

Той каза, че целта на визитата му е да демонстрира подкрепата на САЩ за суверенен и независим Ирак, който не е под влиянието на съседен Иран, посочва АП.



Вчера Помпейо отмени планирано посещение в Берлин заради "въпроси, свързани с международната сигурност", напомня Ройтерс.

САЩ обявиха, че изпращат военноморска група начело със самолетоносач в Близкия изток в отговор на "заплаха от сили на иранския режим" и че има ескалация в действията на Иран. Помпейо отпътува от Ирак след визитата, продължила четири часа.
 
БТА