Мафията - фирма №1 в Италия
Мафията - фирма №1 в Италия / снимкa: БГНЕС

Мафията е фирма №1 в Италия с годишен оборот от 130 млрд. евро, показва доклад на компанията за анализи Конфезерченти, съобщи в. “Република”, цитиран от БГНЕС. Това е седем на сто от брутния вътрешен продукт на страната (БВП), а печалбата на мафията от началото на 2008 г. е 70 млрд. евро, което е рекорд в историята.

Нито една компания в Италия няма подобни резултати, сочи докладът. Основен източник на доходи за мафията е дрогата. Преходите от продажба и трафик на наркотици са 59 млрд. евро годишно. На второ място е лихварството, което носи 12,6 млрд. евро на година, а на трето е рекетът с 9 млрд. евро. Останалите приходи са от незаконни дейности като кражби и грабежи, контрабанда, фалшифициране и пиратство, проституция, трафик на оръжие, хазартни игри. Най-големите печалби идват от дейността на мафиотските структури в регионите Кампания (около Неапол), Сицилия, Калабрия и Пулия в Южна Италия, но пипалата достигнат и до Пиемонт. Това е най-богатата индустриална зона на страната, концентрирана около Торино.

Според доклада от отлично организираната мрежа за “дребен” рекет са засегнати 180 000 души. Те са принудени да плащат на мафията или да вземат високолихвени заеми от и чрез нейни фирми. От рекета са засегнати 70% от предприемачите в Сицилия (50 000), в Калабрия (15 000), в Кампания (40 000). Данните са от допитване сред 270 000 бизнесмени в туризма, услугите и търговията.

Италианската мафия има четири главни подразделения – Неаполитанската (Камора), Сицилианската (Коза ностра), Калабрийската (Ндрангета) и в Сакра корона унита в Пулия. Всяка има фирми и предприятия, които спазват строга йерархия и разпределение на печалбата.