МААЕ: В Европа е установено ниско равнище на радиоактивен йод
МААЕ: В Европа е установено ниско равнище на радиоактивен йод / снимка: БГНЕС, архив

В Европа е било установено много ниско равнище радиоактивен йод, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в изявление, цитирано от Ройтерс и ДПА. МААЕ смята, че откритият изотоп йод-131 не представлява заплаха за човешкото здраве. Хората, които пътуват със самолети, изпълняващи трансатлантически полети, са изложени на 40 000 пъти по-високо равнище на радиация от откритото в последните дни в Централна Европа.

Гамафонът в България е нормален, няма засечени следи от радиоактивния Йод-131, коментира председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев. Засечените в Чехия количества от този изотоп са толкова малки, че може да се говори само за следи от Йод-131, каза Цочев. Той посочи, че по данни на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) чешкият регулатор е засякъл много ниско равнище радиоактивен йод, но опасност за човешкото здраве няма.

Базираната във Виена агенция се опитва да установи източника на радиоактивното вещество, но според нея то не е от претърпялата авария през март японска атомна електроцентрала.

Йод-131 е бил открит в Чехия и на други места в Европа. Чешките власти уведомили МААЕ, че радиоактивното вещество е било открито в атмосферата през последните дни, предава БТА. Базираната във Виена агенция научила за открити количества от радиоактивния изотоп и в Австрия и Унгария. Йод-131 е краткотраен радиоактивен изотоп, чийто период на полуразпад е само около осем дни.

Йод-131 се отдели при аварията в японската АЕЦ "Фукушима 1", която бе причинена при разрушителното земетресение и предизвиканите от него вълни цунами в страната на 11 март. Освен ядрен инцидент, на теория източникът на открия радиоактивен изотоп може да е и завод за радиоактивни медицински материали.

Чешкият ядрен регулатор заяви, че източникът на радиоактивния йод със сигурност не е в страната. Така той изключи възможността местната атомна електроцентрала в Темелин да е отделила откритите количества йод-131.